Ingetrokken tepels

Ingetrokken tepels

Gemiddeld heeft 1 op de 10 vrouwen een ingetrokken tepel. Een ingetrokken tepel is absoluut niet gevaarlijk, u hoeft zich hier ook absoluut geen zorgen over te maken. Bij de meeste vrouwen met een ingetrokken tepel is dit al vanaf de geboorte aanwezig en kan erfelijk bepaald zijn. Een ingetrokken tepel kan ook bij mannen voorkomen.

Hoe ontstaat een ingetrokken tepel?

Een ingetrokken tepel wordt veroorzaakt doordat de melkgangen in de borst te kort zijn waardoor de tepel naar binnen getrokken wordt. Ingetrokken tepels kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Bijvoorbeeld na een borstoperatie of na de puberteit kunnen de tepels plotseling naar binnen trekken.

Gevolgen van ingetrokken tepels

Ingetrokken tepels die al vanaf de geboorte aanwezig zijn geven meestal geen problemen en zijn ook niet gevaarlijk. Het enige nadeel kan zijn dat het problemen kan geven wanneer een vrouw graag borstvoeding wil geven. Ook wordt het vaak gezien als een cosmetisch probleem en kun je je er als vrouw voor schamen dat je ingetrokken tepels hebt.

Ontstaan de ingetrokken tepels op latere leeftijd plotseling, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld duiden op een infectie, ontsteking, littekenvorming of zelfs kanker. Het is daarom altijd belangrijk om de borsten goed in de gaten te houden en bij twijfel altijd langs de huisarts te gaan.

Behandelmethoden ingetrokken tepels

Er bestaan zogenaamde borstschilden die over de tepels en de borst geplaatst kunnen worden om de tepel te beschermen. Daarnaast zijn er bepaalde zuigsystemen die bij veelvuldig gebruik de tepel uiteindelijk naar buiten trekken. Ook kunnen soms massageoefeningen een oplossing bieden bij ingetrokken tepels. Plastische chirurgie is een ingrijpendere oplossing die geboden kan worden.