Risico's en complicaties

Algemene complicaties

Risico's en complicaties

Bij de meeste operaties kunnen zich complicaties voordoen, ook bij een borstvergroting door middel van plastische chirurgie kunnen er complicaties ontstaan en zijn er risico's aan de operatie verbonden.

Complicaties die kunnen optreden zijn bijvoorbeeld het gaan ontsteken van de wond of het nabloeden van de wond. Daarnaast kan binnenin ook een infectie optreden. Ook kan het litteken gaan infecteren waardoor deze dik of rood kan worden. Je kunt zelf verschillende maatregelen nemen om de wondgenezing te bevorderen, zo kun je bijvoorbeeld het beste stoppen met roken als je een borstvergrotende operatie ondergaat, roken heeft namelijk een slechte invloed op de wondgenezing. Daarnaast is het erg belangrijk gezond te eten en voorlopig even geen alcohol te gebruiken om zo de wondgenezing te bevorderen.

Een allergische reacties op een verdovingsmiddel of bijvoorbeeld pleisters kan ook voorkomen maar is erg zeldzaam evenals afstoting van het implantaat.

Een narcose kan ook in een heel enkel geval voor problemen zorgen. Echter bovenstaande complicaties zijn niet heel erg heftig en kunnen meestal snel weer worden opgelost zonder dat er schade is aan het eindresultaat.

Kapselvorming

Kapelvorming ontstaat altijd na het plaatsen van een prothese, dit is een natuurlijk proces. Kapselvorming wil zeggen dat er een bindweefsellaagje (kapsel) om de prothese gevormd wordt. Soms trekt dit kapsel zich samen wat ervoor zorgt dat de borst onnatuurlijk hard en rond wordt, ook kan dit pijn gaan doen.

Wanneer de klachten te erg worden kan het kapsel worden weggehaald of soms zelfs een nieuwe prothese geplaatst worden. De oorzaak is niet precies bekend. Tegenwoordig worden steeds vaker implantaten met een ruwe buitenkant geplaatst omdat hierbij minder vaak kapselvorming optreedt.

Slijtage aan de prothese

Het kan voorkomen dat er schade aan een prothese ontstaat, bijvoorbeeld een scheur. Dit kan veroorzaakt worden doordat een prothese al een tijdje meegaat en deze slijtage heeft opgelopen. Ook kan het zijn dat een prothese eerder al schade oploopt door een onbekende oorzaak. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden en hoeft geen problemen op te leveren. Tegenwoordig is de kans minder groot dat de vloeistof uit een prothese gaat lekken, in het geval van lekken kunnen er wel problemen ontstaan, al is dit bij een prothese met een zoutoplossing alweer een stuk minder erg.

Complicaties aan de tepel

Het gevoel in de tepel is na een borstvergrotende operatie soms anders dan gewend en herstelt meestal binnen 4 weken na de ingreep weer volledig. Ook kan het voorkomen dat de tepel overgevoelig blijft na de ingreep door bijvoorbeeld het schuren van kleding of een BH e.d.

In zeer zeldzame gevallen kan de melkproductie gestimuleerd worden ten gevolge van de ingreep. Dit stopt vanzelf weer.

Herstel

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om gezond te leven om zo de wondgenezing en het herstel te bevorderen. Belangrijk is ook om gemiddeld 6 weken rust te nemen na de operatie zodat de wond goed kan genezen en het litteken zo netjes mogelijk wordt. Daarnaast kan het voorkomen dat wanneer je teveel beweegt de implantaten kunnen verplaatsen, vooral met druppelvormige implantaten kan dit een raar gezicht zijn.