Mastopathie

Mastopathie

Mastopathie is een verzamelnaam voor verschillende goedaardige klachten aan de borsten. Meestal is er sprake van pijnlijke en gespannen borsten. De borsten kunnen gezwollen zijn en overgevoelig. Daarnaast kan er vocht uit de tepels komen en kunnen er onregelmatigheden zoals knobbels op de borst ontstaan. Vlak voor de menstruatie zijn de klachten meestal het ergst. Klachten kunnen ontstaan bij beide borsten maar ook bij een van de borsten. Mastopathie komt bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen voor en zorgt bij veel vrouwen voor angst en paniek voor borstkanker.

De oorzaken van Mastopathie

De precieze oorzaak van Mastopathie is niet bekend. Wel heeft het ontstaan van Mastopathie te maken met hormonen en het klierweefsel in de borst. Het klierweefsel is erg gevoelig voor hormonen. Door veranderingen in hormonen in het bloed door bijvoorbeeld de menstruatie of het gebruik van bepaalde medicatie kunnen klachten ontstaan.

Cyste

Een cyste is een vochtblaasje die zich in de borst bevindt. Deze is meestal enkele centimeters groot en kan voor hevige pijn zorgen. Het vocht in de cyste geeft een bepaalde spanning en druk wat voor problemen kan zorgen zoals pijn en ontstekingsverschijnselen. Een cyste kan plotseling ontstaan en ook plotseling weer verdwijnen. Rondom de menstruatie zijn cystes meestal meer en vaker aanwezig en is de pijn ook heviger.

Wat kun je tegen Mastopathie doen?

Ondanks het feit dat Mastopathie een goedaardige aandoening is kan het veel pijn en problemen veroorzaken. Ook heerst bij veel vrouwen met Mastopathie de angst voor borstkanker. Mastopathie en borstkanker staan los van elkaar maar kunnen wel beide tegelijkertijd voorkomen. Twijfel je aan je klachten ga dan altijd naar de huisarts en wacht niet af. Wellicht heb je wel borstkanker en dan is het verstandig dit te laten onderzoeken.

Is er daadwerkelijk Mastopathie vastgesteld dan kun je om de klachten enigszins te verlichten een fijne BH dragen zoals een stevige sport BH. Daarnaast werkt soms kou en soms juist warmte, dit is per persoon verschillend. Probeer dit dus uit, een icepack of een warme pittenzak kunnen verlichting bieden.

Behandeling met medicijnen is ook mogelijk wanneer deze worden voorgeschreven door de huisarts.