Implantaten

Veiligheid van implantaten

Implantaten

Er bestaan verschillende soorten implantaten. Naast verschillende merken bestaan er ook verschillende soorten implantaten. Maar welke soort past nu bij u en welk soort implantaat is veilig? Er bestaat veel onzekerheid over de veiligheid van bepaalde implantaten. Het is daarom erg belangrijk om goed na te gaan welke implantaten u laat zetten, het is namelijk niet de bedoeling dat deze uiteindelijk gaan lekker of scheuren.

Soorten implantaten

Er zijn twee soorten implantaten die het meeste gebruikt worden. Dit zijn silicone implantaten en implantaten met een zoutoplossing. Deze twee soorten zullen we op deze pagina behandelen omdat deze het meest worden gebruikt. Er zijn wel nog andere soorten, heeft u behoefte aan meer informatie hierover adviseren wij u uw arts daarover te raadplegen.

Siliconen implantaten

Siliconen implantaten lijken over het algemeen een veilige soort implantaten te zijn. Deze implantaten worden al ruim 50 jaar gebruikt, artsen hebben daarom veel ervaring met deze soort implantaten.

De stof siliconen wordt ook regelmatig gebruikt voor andere doeleinden zoals kunstgewrichten. De stof geeft geen negatieve bijwerking op het lichaam. Een silicone implantaat bestaat uit een silicone omhulsel met daarin silicone gel. De buitenkant kan ruw of glad zijn. Er bestaan ook implantaten in ronde vorm of druppelvorm, over het algemeen komt een druppelvorm iets natuurlijker over. Een ruwe buitenkant geeft over het algemeen minder kapsel vorming, wat positief is. De keuze voor een bepaald soort implantaat hangt van veel verschillende zaken af.

Implantaten met een zoutoplossing

De tweede veelgebruikte soort implantaten zijn implantaten met een fysiologische zoutoplossing. Deze zoutoplossing heeft dezelfde samenstelling tussen water en zout als dat deze is in het menselijk lichaam. Wanneer zo'n implantaat gaat lekken heeft het minder nadelige gevolgen voor het lichaam. De buitenkant van zo'n implantaat is hetzelfde als bij een siliconen implantaat.

Hoe lang een implantaat mee gaat is verschillend. Het is in ieder geval belangrijk om na ongeveer 10 jaar een afspraak te maken met de arts. De arts zal u hier ook op wijzen na de behandeling.