Groei van de borsten

De basis van de borst

Vanaf de puberteit beginnen de borsten van een meisje te groeien en na een aantal jaren zijn de borsten volgroeid. De borsten kunnen daarna nog wel onder invloed van andere zaken zoals zwangerschap groeien maar de basis is in ieder geval gelegd. Hoe groot borsten worden kun je van tevoren niet bepalen en is vastgelegd in de genen.

Hoe groeien borsten?

Nadat de borsten eigenlijk volgroeid zijn kunnen de borsten nog door verschillende oorzaken verder groeien. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende oorzaken.

  • Zwangerschap: onder invloed van hormoonveranderingen kunnen borsten al vroeg in de zwangerschap gaan groeien, ook worden de borsten groter door de melkproductie. Na de zwangerschap en eventuele borstvoeding kunnen borsten weer kleiner worden, maar soms blijven deze groter dan dat deze voor de zwangerschap waren.

  • Gewichtstoename: door toename in gewicht neemt ook de omvang van de borsten toe doordat overal aan het lichaam wat extra 'vet' bijkomt. Je borsten kunnen onder invloed van gewichtstoename flink groeien.

  • Medicijnen: bepaalde medicatie, vooral medicatie met hormonen kunnen ook borstgroei veroorzaken. Ook het gebruik van de anticonceptie pil zorgt bij veel meiden tot groei van de borsten, ook dit gebeurt onder invloed van hormonen.

  • Ouder worden: naarmate we ouder worden gaan de borsten meer hangen, dat weet iedereen. Maar ook kunnen de borsten steeds iets blijven groeien naarmate je ouder wordt. Dit kan door allerlei eerder genoemde oorzaken bij elkaar. Ook blijven de borsten soms gedurende je hele leven een klein beetje groeien.

Ontevredenheid over de borsten

Veel meisjes en vrouwen zijn ontevreden over hun borsten. Ze zijn te groot, te klein, hangen of zijn slap. Met gezonde voeding en goede lichamelijke verzorging kun je voor een deel zorgen dat je borsten steviger en mooier worden. Ook is het belangrijk je borsten te accepteren zoals deze zijn. Een goede BH en de juiste kleding helpen ook bij het mooier uitzien van borsten.

Te grote of te kleine borsten

Wanneer je borsten echt te klein of te groot zijn en dit psychische of lichamelijke klachten oplevert kun je natuurlijk altijd overwegen een borstverkleining of vergroting te ondergaan. Dit zijn echter wel ingrijpende maatregelen dus denk er goed over na voordat je dit doet. Ook kost het veel geld een dergelijke ingreep te ondergaan. Voor natuurlijke borstvergroting bestaan diverse natuurlijke middelen en apparaten op de markt die de borsten op een goedkopere en minder ingrijpende manier kunnen vergroten.

Kijk hier voor meer informatie over apparaten voor borstvergroting
Kijk hier voor meer informatie over tabletten voor borstvergroting