De juiste BH

De juiste BH

Het kiezen van de juiste BH lijkt voor veel vrouwen nog een hele opgave te zijn. Een goede BH is echter wel erg belangrijk voor een goede ondersteuning van de borsten en geeft bovendien minder klachten aan de rug wanneer u erg grote borsten heeft. Naast een goede ondersteuning voor het lichaam staat het ook veel mooier wanneer u een mooie BH draagt. Uw borsten, figuur en kleding komt dan veel beter uit.

In een speciaalzaak kunnen verkoopsters u vaak goed op weg helpen bij het uitzoeken van een BH. Toch is het handig als u zelf inzicht heeft in waar u op moet letten bij het uitzoeken van een BH. In onderstaand overzicht vindt u een aantal belangrijke tips.

Meet je BH maat regelmatig

Je borsten en lichaam veranderen voortdurend. Ten gevolge van een zwangerschap, door gewichtsveranderingen of door het ouder worden bijvoorbeeld. Het eenmalig opmeten van je BH maat is daarom niet voldoende. Door lichamelijke veranderingen veranderd ook je BH maat, je omvang kan veranderen maar ook de omvang van je borsten kan veranderen. Een belangrijke tip is daarom om regelmatig opnieuw je BH maat op te meten of op te laten meten.

BH maat opmeten

Allereerst moet de omvangmaat berekend worden. Dit wordt gedaan met een meetlint direct onder de borsten. De omtrek wordt hier gemeten. Het getal dat hier uit komt in centimeters is de omvangmaats Dus bijvoorbeeld: 70 of 85.

De cupmaat moet als tweede berekent worden. De cupmaat is het verschil tussen de omvangmaat en de borstomvang. De borstomvang wordt ook met een meetlint gemeten ter hoogte van de tepel. Vervolgens bepaal je het verschil tussen beide. Bij iedere 2,5 cm meer verschil wordt de cupmaat een stap groter. Onderstaande kan aangehouden worden:

Cup A: verschil tot 12,5 cm Cup B: verschil tussen 12,5 – 15 cm Cup C: verschil tussen 15 – 17,5 cm Cup D: verschil tussen 17,5 – 20 cm

Enzovoorts.

Afwijkende BH maten

Het komt voor dat een BH maat afwijkt. Niet ieder land hanteert bijvoorbeeld dezelfde BH maten. Ook heeft ieder soort en merk BH een andere pasvorm waardoor het zo kan zijn dat je voor de ene BH net even een andere maat nodig hebt dan voor een andere BH. Pas daarom altijd eerst een BH voordat je deze koopt.

Een sport BH

Tijdens het sporten worden de borsten aardig in beweging gebracht. Stuiterende borsten zijn tijdens het sporten erg vervelend en kan ook pijn doen, vooral wanneer je erg grote borsten hebt. Langdurige en grote druk op de borsten kan uiteindelijk bovendien leiden tot hangende, uitgerekte borsten. Daarnaast kan overbelasting van de nek of rug ontstaan.

Een goede sport BH waarbij de borsten voldoende steun krijgen is daarom zeer belangrijk tijdens het sporten. Een sport BH zorgt ervoor dat de borsten goed blijven zitten in de BH en ook op hun plaats blijven.