Behandeling en nabehandeling

Behandeling en nabehandeling

Als je eenmaal de stap hebt gezet om daadwerkelijk je borsten operatief te gaan vergroten kun je een afspraak maken bij een kliniek waarbij jij je goed voelt en waarin je vertrouwen hebt. Na een voorbereidend gesprek en goedkeuring voor de operatie worden een aantal stappen doorlopen. Deze stappen zijn op deze pagina beschreven.

De voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk 'onder het mes' gaat ontvang je verschillende voorbereidende instructies om je zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op de operatie. Zo moet je rekening houden met wat je eet en drinkt voor de operatie en met bepaalde medicijnen die je eventueel slikt. Roken is niet verstandig in verband met herstel van het littekenweefsel. Als je rookt kun je beter in ieder geval tijdelijk even stoppen totdat de borsten weer volledig herstelt zijn.

De verdoving

In verschillende klinieken wordt borstvergroting uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Veel andere klinieken en ziekenhuizen voeren de operatie uit onder gehele narcose. Een voordeel van een plaatselijke verdoving is dat je snel de kliniek weer kunt verlaten na de ingreep. Toch prefereren veel mensen een algehele narcose omdat je dan niets merkt van de operatie.

De behandeling

Een borstvergrotende ingreep duurt gemiddeld 1-2 uur. De borstprotheses worden meestal geplaatst via een snede in de huidplooi onder de borst. Op deze manier zijn de littekens meestal vrijwel onzichtbaar na verloop van tijd. Ook komt het voor dat de implantaten geplaatst worden via de oksel of lang de tepel, dit komt minder vaak voor.

Na het plaatsen van het implantaat wordt de snede weer netjes dicht gehecht en worden de borsten verbonden met een soort stevig verband of een BH corset om de borsten stevigheid en steun te geven. Indien nodig worden er drains ingebracht bij de wond om zo het wondvocht te kunnen afvoeren. Drains worden verwijderd wanneer er geen wondvocht meer uit de wond komt.

Na de behandeling blijf je meestal nog 3-4 uur liggen in de kliniek of in het ziekenhuis. Afhankelijk van de ingreep kan het ook zijn dat je een nacht moet blijven. De borsten zullen pijnlijk en gezwollen aanvoelen. Belangrijk is daarom om rustig aan te doen en je te laten ophalen en niet zelfstandig naar huis te gaan.

Nabehandeling

De pijn en zwelling van de borsten neemt meestal binnen enkele dagen alweer af. Er wordt een controle afspraak ingepland waarbij eventuele hechtingen worden verwijderd en het resultaat wordt bekeken.

Het is belangrijk het rustig aan te doen na een borstvergrotende operatie. Neem de eerste week wat hulp in huis en doe tot 6 weken na de ingreep rustig aan. Ga niet intensief sporten of zware dingen tillen. Dit belemmerd het herstel. Ook geldt het advies de eerste 6 weken na de operatie dag en nacht een stevige BH te dragen voor steun.

Voorzichtige massage van de borsten met een littekencrème kan de littekens soepeler en minder lelijk maken. Massage moet duidelijk met de behandelend arts besproken worden.