Borstkanker komt voor bij 1 op de 8 vrouwen en is doodsoorzaak nummer 1 bij relatief jonge vrouwen met een leeftijd tussen de 35 en 50 jaar. De meeste nieuwe gevallen van borstkanker worden geconstateerd bij vrouwen met een leeftijd boven de 50 jaar. Borstkanker kan erfelijk zijn, bij 20% van alle borstkankerpatiënten komt borstkanker ook in de familie voor.
Veranderingen in de borsten kan mogelijk wijzen op borstkanker. Een veelvoorkomende verandering is een knobbeltje. Dit knobbeltje kan bij iedereen anders aanvoelen. Een knobbeltje herken je als vrouw meestal zelf en voelt anders aan dan de knobbeligheid onder de borst die altijd aanwezig is. Ook kunnen veranderingen aan de tepel of de huid van de borst aanwijzingen zijn. Naast bovenstaande symptomen zijn er nog meerdere symptomen die kunnen wijzen op borstkanker. Bovengenoemde symptomen kunnen ook wijzen op een goedaardige aandoening. Twijfel je? Ga dan langs je arts om het te laten onderzoeken.
Er is geen eenduidige oorzaak van borstkanker. Wel zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van borstkanker en zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om het risico op borstkanker te verkleinen zo is een gezonde en actieve levensstijl erg belangrijk.
Factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling zijn het krijgen van kinderen het geven van borstvoeding. Het geven van borstvoeding geeft een verminderd risico op borstkanker. Het baren van veel kinderen en het krijgen van kinderen op jongere leeftijd verkleint het risico op borstkanker ook. Verder heeft het gebruik van bepaalde medicijnen een negatieve invloed op het ontstaan van borstkanker.
Belangrijk is om regelmatig zelf je borsten te controleren. Door regelmatig een soort borstonderzoek bij jezelf toe te passen leer je je borsten kennen en herken je ook eerder veranderingen. Als je merkt dat er iets veranderd en twijfelt of dit ernstig is ga dan langs bij de huisarts voor een extra onderzoek.
Er zijn veel verschillende behandelmethoden mogelijk bij borstkanker. Zo kan er chemotherapie toegepast worden of bestraling maar ook een chirurgische ingreep kan tot het behandelplan behoren. Er kan een borstsparende operatie plaatsvinden of de borst moet geamputeerd worden. Een borstamputatie is een zeer ingrijpende operatie voor een vrouw. Veel vrouwen hebben daarna veel verdriet over het verliezen van hun vrouwelijkheid.
Soms kan er tijdens een borstamputatie direct een reconstructie worden uitgevoerd van de borst maar ook kan een reconstructie na de ingreep worden uitgevoerd. Een reconstructie van de borst geeft geen extra risico op het terugkomen van borstkanker.
In feite zijn er geen aanwijzingen dat een borstvergroting, dus het hebben van implantaten het risico op borstkanker vergroot. Wel is het mogelijk zo dat borstkanker minder goed opgespoord kan worden bij vrouwen met borstimplantaten. Wanneer er een scan van de borst gemaakt wordt kan een soort grijze vlek ontstaan, de implantaten kunnen tot wel 80% van het borstweefsel overschaduwen op een scan.
Borstimplantaten zouden ook kunnen inkapselen in het borstweefsel wat het opsporen van borstkanker nog moeilijker zou kunnen maken. Daarnaast zou ook de plek waar de implantaten geplaatst worden van invloed kunnen zijn op het risico op borstkanker.
Het is dus niet zo dat implantaten het risico op borstkanker vergroten maar het kan de opsporing van borstkanker wellicht wel negatief beïnvloeden. De moeite waard dus om eerst goed na te denken over een eventuele borstvergrotende ingreep. Natuurlijke borstvergroting en versteviging middels tabletten en crèmes is wellicht een veiligere optie.